مشاوران دولت اوباما، تصمیم سازان دولت بایدن

تحلیلگران و رسانه های غربی اعتقاد دارند مشاوران نزدیک به جو بایدن که به وی در کارزار انتخاباتی کمک کردند، همان افراد پشت پرده دولت اوباما هستند که در دولت بایدن مقام های ارشد و تصمیم سازی های کلان را برعهده خواهند داشت.

به گزارش تحریریه، انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده با پیروزی «جو بایدن» دموکرات و شکست نسبتا سنگین «دونالد ترامپ» همراه بود. به نظر می رسد اگرچه کاخ سفید راهبرد و ادافی مشابه را دوره قبل را خواهد داشت اما در چهار سال آینده با رویکرد و تاکتیک های متفاوتی از سوی واشنگتن در قبال چالش های جهانی روبرو باشیم.

نکته مهم آن است که بسیاری از افراد و مقام هایی که در دوره باراک اوباما در کاخ سفید در پشت پرده حضور داشتند و به مقام های ارشد مشاوره می دادند در دوره ریاست جمهوری بایدن خود تصمیم ساز اصلی خواهند بود.

در گزارش قبل عنوان شد که «آنتونی بلینکن» از جمله مشاوران نزدیک به بایدن خواهد بود که احتمالا به عنوان وزیر امور خارجه یا مشاور امنیت ملی کاخ سفید منصوب می شود. در ادامه برخی دیگر از گزینه های احتمالی در دولت بایدن بیان شده است. 

جیک سولیوان (Jake Sullivan)

جیک سولیوان پیش از این به عنوان مشاور امنیت ملی بایدن فعالیت می کرد و در برقراری کانال مذاکراتی با ایران که در نهایت به امضای توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ منجر شد، کمک کرد. سالیوان بعد از آن در رقابت انتخاباتی هیلاری کلینتون در سال ۲۰۱۶ به این نامزد دموکرات نزدیک شد اما کلینتون در آن سال از ترامپ شکست خورد.

از زمانی که ترامپ از توافق هسته ای خارج شده است، این مشاور ۴۳ ساله بر حمایت خود از بازگشت به توافق هسته ای و کاهش حضور نظامی ایالات متحده در خاورمیانه تاکید کرده است.

وی در مقاله ای در نشریه فارین افیرز عنوان داشت که ایالات متحده تحت ریاست جمهوری بایدن باید بار دیگر دیپلماسی هسته ای با ایران را به عنوان تنها راه کار برای کاهش تنش ها در منطقه خاورمیانه فعال سازد و اجازه دهد تا نیروهای آمریکایی منطقه را ترک کنند.

سالیوان تصریح دارد: ترامپ با انتخاب مسیر نابودی توافق هسته ای، واشنگتن را به لبه جنگ با ایران کشاند، سخنان ترامپ در مورد جنگ های بی پایان آمریکا در خاورمیانه هر چه باشد وی کاری را انجام داد که حضور آمریکا در منطقه بیشتر از هر زمان دیگر میلیتاریستی شده است.  

از نظر او، «دولت جدی باید فرضیه های مخالف آن را هم مورد آزمایش قرار دهد: به این صورت که آیا با بازیابی توافق هسته ای ایران، کاهش تنش منطقه ای و اتخاذ ترتیبات تازه، می تواند چالش ایران را با نیروهای کمتری در منطقه مدیریت کند یا نه؟»

به نوشته روزنامه جروزالیم پست، در صورت پیروزی بایدن در انتخابات و حضور وی در اتاق بیضی کاخ سفید از ۲۰ زانویه به بعد، نقش سولیوان به موضوعاتی فراتر از ایران ارتقا خواهد یافت و احتمالا به عنوان طراح چارچوب سیاست خارجی حزب دموکرات مسئولیت خواهد داشت.

کالین کال (Colin Kahl)

کال پیش از این مشاور امنیت ملی بایدن بود و اکنون به صورت غیررسمی مشاور وی به شمار می رود. وی باتوجه به  تجربه و آشنایی قابل توجه با مسائل ایران ، فرد اصلی در گروه نزدیکان بایدن در این پرونده به شمار می رود. وی در مورد فروش تسلیحات به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس اظهارات صریحی را بیان کرده است.

وی اوایل سال جای به فایننشال تایمز اظهار داشت بایدن به صورت کاملا موضوع فروش تسلیحات به شرکای منطقه ای آمریکا را مورد بررسی قرار می دهد. وی اعتقاد دارد عربستان سعودی و امارات متحده عربی بسیاری از دوستان خود را در کپیتول هیل ( کنگره آمریکا) از دست داده اند.

کال تصریح دارد: عربستان سعودی و به ویژه امارات متحده عربی به اندازه کافی دیدگاه پراگماتیک دارند و درک می کنند که مجبور هستند سیاست های خود را مورد بازبینی قرار دهند. در غیر اینصورت حمایت دوحزب در آمریکا را از دست خواهند داد.

الیزابت روزنبرگ (Elizabeth Rosenberg)

الیزابت روزنبرگ در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما مشاور ارشد وزارت خزانه داری بود و اکنون به ارائه مشاوره به تیم همراهان بایدن در مسیر ریاست جمهوری مشغول است.

وی در دوران حضور خود در کاخ سفید، بر اجرای تحریم ها علیه ایران، سوریه و لیبی اصرار داشت. روزنبرگ در سال ۲۰۱۶ مقاله در اندیشکده «مرکز امنیت جدید آمریکایی» (CNAS) در مورد پیروی از رئیس جمهوری آمریکا منتشر کرد و در آن به شدت بر تحریم ایران پافشاری نمود. این در حالی بود که همزمان بر برداشتن برخی تحریم ها در چارچوب برجام تاکید می کرد.

آوریل هاینز (Avril Haines)  

آوریل هاینز معاون سابق سی آی ای (CIA) است و انتظار می رود پس از پیروزی بایدن در انتخابات در تیم سیاست خارجی وی به ویژه در کمیته انتقال قدرت جای داشته باشد.

انتصاب وی در کارزار انتخاباتی بایدن، باعث ایجاد شکاف در طیف لیبرال و ترقی خواه حزب دموکرات شد.

وی در تعیین خط مشی های اوباما در زمینه استفاده از تسلیحات پهپادی کمک کرد و در کنار آن در زمینه سیاست آمریکا در قبال کره شمالی هم نقش داشت. بایدن قول داده است که رویکرد سخت در قبال پیونگ یانگ را دوباره احیا می کند و به نظر می رسد خانم هاینز نقش برجسته ای در این اقدام داشته باشد.

لیبرال ها از هاینز تقدیر می کند زیرا اعتقاد دارند وی در زمینه تعیین محدوده فعالیت های پهپادها و آزادی زندانیان گوانتانامو نقش داشت. با این وجود وی در کنار جان برنان مدیر سی آی ای، مسئول تدوین سیاست بحث برانگیز هواپیماهای بدون سرنشین بود که در نهایت موجب مرگ صدها انسان و غیرنظامیان شد است.

برخی دیگر خاطرنشان می کنند که وی به اصلاح گزارش شکنجه در سنا کمک کرد و از کارمندان سیا برای جاسوسی از بازرسانی که سنا برای تحقیق در مورد شکنجه تعیین کرده بود، استفاده نمود. وی همچنین از انتصاب جینا هاسپل به عنوان مدیر سیا حمایت کرد. نقش مستقیم هاسپل در پرونده استفاده از  شکنجه علیه متهمان وی را بدنام کرده است.

میشل فلورنوی (Michele Flournoy)   

میشل فورنوی در دولت اوباما پست معاون وزیر دفاع در امور سیاست گذاری را داشت و یکی از مهمترین گزینه ها برای انتخاب به عنوان وزیر دفاع آمریکا در دولت بایدن است.

خانم فلورنوی حتی در سال ۲۰۱۶ گزینه هیلاری کلینتون برای وزارت دفاع بود که البته کلینتون در آن سال از ترامپ شکست خورد. وی ماه گذشته در مقاله ای در وبسایت «دیفنس وان» عنوان داشت پنج سال آینده برای امنیت ملی آمریکا بسیار مهم خواهد بود.

وی اعتقاد دارد شیوع و همه گیری کورونا، شکنندگی امنیت سلامت را برای آمریکایی ها آشکار ساخت. همچنین تغییرات آب و هوایی نسل آمریکایی را تهدید می کنند و به همین دلیل باید سیاست خارجی نوین آمریکایی را پی ریزی کرد که برای مقابله با چالش های جهانی متناسب است.

پایان/

۲۰ آبان ۱۳۹۹ - ۱۶:۴۹
کد خبر: 394

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 10 =